LF:BVCP0222c Potr. chemie II - cv. - Informace o předmětu
BVCP0222c Potravinářská chemie II - cvičení
Lékařská fakultajaro 2021
- Rozsah
- 0/3/0. 45. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (cvičící)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 3. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 10. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 17. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 24. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 31. 3. 13:00–16:20 A21/209, St 7. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 14. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 21. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 28. 4. 13:00–16:20 A21/209, St 5. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 12. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 19. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 26. 5. 13:00–16:20 A21/209, St 2. 6. 13:00–16:20 A21/209, St 9. 6. 13:00–16:20 A21/209
- Předpoklady
- BVCP0121p Potravinářská chemie I - p && BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámení se s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách a s jejich změnami během technologického zpracování a kulinárních úprav a rovněž s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin včetně interpretace výsledků - Osnova
- Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny. Izolace a hydrolýza blkovin ze vzorku potraviny. Detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu. Exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno. Exkurze do laboratoří SZÚ Praha – CHPŘ Brno.
- Literatura
- doporučená literatura
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- neurčeno
- ASPDEN, William. Practical skills in food science, nutrition and dietetics. Harlow, Essex: Pearson Education Limited, 2011, xv, 515. ISBN 9781408223093. info
- KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
- Moderní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996, 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info
- Výukové metody
- laboratorní cvičení
- Metody hodnocení
- zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2021/BVCP0222c