LF:BVMI0221p Mikrobiologie I - před. - Informace o předmětu
BVMI0221p Mikrobiologie I - přednáška
Lékařská fakultajaro 2021
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 2 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 1. 3. 9:00–10:40 A21/107, Po 8. 3. 9:00–10:40 A21/107, Po 15. 3. 9:00–10:40 A21/107, Po 22. 3. 9:00–10:40 A21/107, Po 29. 3. 9:00–10:40 A21/107, Po 12. 4. 9:00–10:40 A21/107, Po 19. 4. 9:00–10:40 A21/107, Po 26. 4. 9:00–10:40 A21/107, Po 3. 5. 9:00–10:40 A21/107, Po 10. 5. 9:00–10:40 A21/107, Po 17. 5. 9:00–10:40 A21/107, Po 24. 5. 9:00–10:40 A21/107, Po 31. 5. 9:00–10:40 A21/107, Po 7. 6. 9:00–10:40 A21/107
- Předpoklady
- BKBI011 Biologie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ) (2)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ) (2)
- Cíle předmětu
- Cíl předmětu je zaměřen na význam a historii oboru, jeho postavení ve vědách o výživě, na biologickou, biochemickou charakteristiku virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, na jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní). Student získá informace o mechanizmech mikrobiálního kažení potravin a nebezpečí vyplývající z možnosti přenosu choroboplodných mikroorganismů na člověka.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen :
- posoudit výsledky mikrobiologického vyšetření potravin vzhledem k možnému zdravotnímu riziku;
- shrnout všeobecné vlastnosti mikroorganismů přicházejících do úvahy v potravinářství a při výrobě a kontrole potravin;
- uplatnit mikrobiologické metody v systému HACCAP. - Osnova
- Předmět, význam a historie oboru, jeho postavení ve vědách o výživě Biologická, biochemická charakteristika, virů, bakterií, parazitů a houbovitých organismů, jejich výskyt, význam pro člověka a pro výrobu potravin (pozitivní – negativní).
- Literatura
- doporučená literatura
- BURSOVÁ, Šárka aj.: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie.1. vyd. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita. 2014. ISBN 978-80-7305-742-8
- MELICHERČÍKOVÁ, Věra. Sterilizace a dezinfekce. 2., doplň. a přeprac. vyd. Praha: Galén, 2015, 174 s. ISBN 9788074921391. info
- KLABAN, Vladimír. Ilustrovaný mikrobiologický slovník. 1. české vyd. Praha: Galén, 2005, xv, 654. ISBN 8072623419. info
- VOTAVA, Miroslav. Lékařská mikrobiologie obecná. 1. vyd. Brno: Neptun, 2001, 247 s. ISBN 80-902896-2-2. info
- Mikrobiologie :pro potravináře a biotechnology. Edited by Ludmila Šilhánková. 2. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995, 361 s. ISBN 80-85605-71-6. info
- neurčeno
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- kolokvium
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2021/BVMI0221p