LF:BSVD021p Výživa a dietetika - Informace o předmětu
BSVD021p Výživa a dietetika - přednáška
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 2/0/0. 20. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- MUDr. Milan Dastych (přednášející)
- Garance
- MUDr. Milan Dastych
Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Interní gastroenterologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Po 14. 2. 9:00–10:40 C15/308, Čt 17. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Čt 24. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Čt 31. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Čt 7. 4. 14:15–18:05 IGEK N15190, Čt 14. 4. 14:15–18:05 IGEK N15190
- Předpoklady
- BSBC011p Biochemie a hematologie - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Všeobecné ošetřovatelství (program LF, B-VO) (2)
- Cíle předmětu
- Předmětem výuky je seznámení posluchačů s významem výživy člověka ve vztahu ke vniku nemocí, s postavením základních živin v metabolismu, s hodnocením stavu výživy a rozpoznáním jednotlivých typů malnutrice a porozumění biopsychosociálnícm dopadům poruchy výživy na jedince. Ve výuce jsou zahrnuta témata zaměřená na provádění speciálních nutričních intervencí u vybraných onemocnění v rozsahu ošetřovatelské péče. Taktéž jsou probírány charakteristiky racionální výživy a principy jednotlivých dietních opatření u vybraných nemocí.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu: - znát principy racionální diety a diet u vybraných nemocí - bude schopen diagnostikovat podvýživu u pacienta - bude znát možnosti nutričních intervencí, indikace a kontraindikace - bude schopen navrhnout základní léčebný nutriční plán dle charakteru nemoci - bude schopen vybrat správnou dietu dle typu pacienta
- Osnova
- Úvod-obecné principy: výskyt malnutrice, klinické dopady, význam Metabolické základy: metabolisums hlavích živin, potřeba živin, potřeba energie a její výpočet, dusíková bilance, Diagnostika malnutrice a její typy: marasmus, KW, sarkopenie, anamnéza, antropometrie, laboratoř, metabolický podklad prostého a stresového hladovění Modality klinické výživy: fortifikace, sipping, EV, PV Způsoby provádění jednotlivých nutričních intervencí. Principy klinické výživy u vybraných chorob: gastroenterologie (IBD, jaterní onemocnění, SBS, coeliakie, onemocnění slinivky, žaludku), výživa v neurologii, kardiologii, onkologii, nefrologii, geriatrii, výživa pacientů v akutním metabolickém stresu, operovaný pacient, DM,laktozová intolerance, vegetariánství, potravinová alergie, výživa v těhoteství, dietní systém v nemocnici, principy jednotlivých diet ve vztahu k nemoci.
- Literatura
- doporučená literatura
- Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
- Výukové metody
- přednášky, diskuse v hodině, rozbor praktických příkladů.
- Metody hodnocení
- Závěrečné hodnocení - test
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/BSVD021p