LF:BSVD021p Nutrition and dietetics - lect - Course Information
BSVD021p Nutrition and dietetics - lecture
Faculty of Medicinespring 2022
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- MUDr. Milan Dastych (lecturer)
- Guaranteed by
- MUDr. Milan Dastych
Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Supplier department: Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine - Timetable
- Mon 14. 2. 9:00–10:40 C15/308, Thu 17. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Thu 24. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Thu 31. 3. 14:15–18:05 IGEK N15190, Thu 7. 4. 14:15–18:05 IGEK N15190, Thu 14. 4. 14:15–18:05 IGEK N15190
- Prerequisites (in Czech)
- BSBC011p Biochemistry and Hematol lect
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- General Nursing (programme LF, B-VO) (2)
- Course objectives
- Předmětem výuky je seznámení posluchačů s významem výživy člověka ve vztahu ke vniku nemocí, s postavením základních živin v metabolismu, s hodnocením stavu výživy a rozpoznáním jednotlivých typů malnutrice a porozumění biopsychosociálnícm dopadům poruchy výživy na jedince. Ve výuce jsou zahrnuta témata zaměřená na provádění speciálních nutričních intervencí u vybraných onemocnění v rozsahu ošetřovatelské péče. Taktéž jsou probírány charakteristiky racionální výživy a principy jednotlivých dietních opatření u vybraných nemocí.
- Learning outcomes
- Student bude po absolvování předmětu: - znát principy racionální diety a diet u vybraných nemocí - bude schopen diagnostikovat podvýživu u pacienta - bude znát možnosti nutričních intervencí, indikace a kontraindikace - bude schopen navrhnout základní léčebný nutriční plán dle charakteru nemoci - bude schopen vybrat správnou dietu dle typu pacienta
- Syllabus
- General principles: incidence of malnutrition, clinical impact and relevance Metabolic basics: metabolic pathways of main nutrients, nutrients need, determination of energy need, nitrogen balance Detection of malnutrition, types of malnutrition: marasmus, KW, muscle deficit, medical history, anthropometry, laboratory results, metabolic basis of simple and stress starvation Modality of clinical nutrition: fortification of the diets, sipping, enteral nutrition, parenterl nutition, management of modalities Principles of clinical nutrition in different clinical situations: gastroenterology (IBD, liver diseases, SBS, coeliac disease, pancreatic disease, stomach resection), neurology (stroke, dysphagie), elderly, surgery, acute metabolic stress,DM, food allergy, pregnancy, hospital diet system, vegetarianism.
- Literature
- recommended literature
- Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
- ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
- Teaching methods
- lectures, class discussion, analysis of examples.
- Assessment methods
- Conclusion evaluation - test.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Information on the extent and intensity of the course: 20.
- Enrolment Statistics (spring 2022, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2022/BSVD021p