BVTP051 Food Toxicology

Faculty of Medicine
Autumn 2003
Extent and Intensity
2/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
Guaranteed by
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Prerequisites (in Czech)
BVCP0222 Food Chemistry II && BVTO041p Toxicology -lec.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • Předmět: Toxikologie potravin
  • Počet hodin týdně: 2 / 0 (přednáška / praktikum)
  • Studenti se seznámí s toxickými látkami v potravinách (přirozenými i kontaminujícími), s jejich zdroji a event. vstupy do potravních řetězců, s metabolismem a zdravotním rizikem.
  • Tematické okruhy:
  • Přirozené toxické látky
  • * látky vyvolávající potravní nesnášenlivost
  • * alkaloidy
  • * saponiny
  • * kyanogeny
  • * glukosinoláty
  • * fenolové sloučeniny
  • * lektiny
  • * aminokyseliny
  • * biogenní aminy
  • Kontaminující toxické látky
  • * toxické minerální látky (prvky, anionty)
  • * nitrosloučeniny
  • * polycyklické aromatické uhlovodíky
  • * perzistentní organochlorové sloučeniny
  • Studium předmětu Toxikologie potravin je ukončeno zkouškou.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Autumn 2000, Autumn 2001, Autumn 2002, Autumn 2004, Autumn 2005, Autumn 2006, Autumn 2007, Autumn 2008, Autumn 2009, Autumn 2010, Autumn 2011, Autumn 2012.
  • Enrolment Statistics (Autumn 2003, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2003/BVTP051