BKUV011 Úvod do výživy

Lékařská fakulta
podzim 2013
Rozsah
0/1/0. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
MVDr. Halina Matějová (přednášející)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
každé sudé pondělí 14:00–15:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Na konci tohoto předmětu student porozumí základním poznatkům o výživě;bude umět výživová doporučení na základě potravinových skupin.
Osnova
  • Úvod do studia předmětu výživa. Evoluce výživy člověka. Faktory ovlivňující výběr potravy člověka. Výživová doporučení. Kojení. Energie. Voda a pitný režim. Bílkoviny. Sacharidy. Tuky. Vitaminy. Minerální látky ve výživě člověka.
Literatura
  • Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
  • BARASI, Mary E. Nutrition at a glance. 1st ed. Oxford: Blackwell Pub., 2007, 144 s. ISBN 9781405134873. info
  • MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
  • PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
  • PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
kolokvium - písemný test
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2000, podzim 2001, podzim 2002, podzim 2003, podzim 2004, podzim 2005, podzim 2006, podzim 2007, podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018.