LF:BKUV011 Úvod do výživy - Informace o předmětu
BKUV011 Úvod do výživy
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 0/2/0. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- MVDr. Halina Matějová (přednášející)
- Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každé sudé pondělí 16:40–17:20 A21/112, každý sudý čtvrtek 16:15–17:45 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět je pojat teoreticky. Cílem je osvojení si základní odborné terminologie používané v oblasti výživy, získání přehledu o jednotlivý složkách živin pro praktické využití z hlediska složení potravin,pro jejich výběr a pro tvorbu nutričních doporučení.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto předmětu student:
- rozumí základním pojmům z oblasti vědy o výživě s důrazem na energetickou potřebou organizmu, na význam základní složek výživy včetně vitaminů, minerálních látek a stopových prvků;
- dovede vysvětlit výživová doporučení na základě potravinových skupin a faktory ovlivňující výběr potravy člověka. - Osnova
- Úvod do studia předmětu výživa. Evoluce výživy člověka. Faktory ovlivňující výběr potravy člověka. Výživová doporučení. Kojení. Energie. Voda a pitný režim. Bílkoviny. Sacharidy. Tuky. Vitaminy. Minerální látky ve výživě člověka.
- Literatura
- povinná literatura
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
- doporučená literatura
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- neurčeno
- BARASI, Mary E. Nutrition at a glance. 1st ed. Oxford: Blackwell Pub., 2007, 144 s. ISBN 9781405134873. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- kolokvium - písemný test - 7 otázek - 90% úspěšnost písemné zpracování odborné terminologie z výživy
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BKUV011