LF:BVEP0321p Epidemiol. inf. nem.I -před. - Informace o předmětu
BVEP0321p Epidemiologie infekčních nemocí I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 1/0/0. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- MUDr. Marie Kolářová, CSc. (přednášející)
MUDr. Miroslava Zavřelová (přednášející)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
Marie Sekaninová (cvičící) - Garance
- MUDr. Marie Kolářová, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Marie Kolářová, CSc.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 8:00–9:40 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
- Výstupy z učení
- Na konci výuky bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
Je schopen interpretovat laboratorní a klinické nálezy ve vztahu k riziku přenosu infekce. - Osnova
- Principy a cíle epidemiologie.
- Základy epidemiologické statistiky; epidemiologická pracovní metoda (deskriptivní, analytická, experimentální epidemiologie).
- Epidemický proces; etiologie a rizikové faktory pro šíření nákazy v podmínkách jejich přirozeného výskytu.
- Zdroj nákazy, infekciosita v jednotlivých stádiích nemoci.
- Nosičství patogenních mikroorganizmů.
- Způsoby přenosu.
- Vnímavost organizmu a populace.
- Aktivní a pasivní imunizace.
- Přírodní faktory, sociálně ekonomické faktory.
- Globální epidemiologie. Epidemiologická surveillance.
- Prevence infekčních chorob.
- Obecné metody.
- Represivní opatření v ohnisku nákazy.
- Surveillance nemocničních infekcí (NI). Etiologie, zdroje nemocničních nákaz, rizikové faktory, přenos NI.
- Charakteristika nejvýznamnějších nemocničních nákaz.
- Dekontaminace, dezinfekce a sterilizace.
- Speciální epidemiologie - každá infekce je probírána z těchto hledisek: Klinická a společenská závažnost.
- Epidemiologická charakteristika.
- Etiologie a patogeneza z epidemiologického hlediska.
- Alimentární nákazy.
- Respirační nákazy.
- Parenterálně přenosné nákazy.
- Zoonózy.
- Infekce kůže a měkkých tkání.
- Praktická cvičení: Hodnocení provozně- epidemiologických řádů, kontrola režimu stravovacího provozu
- Mikrobiologická kontrola prostředí a kontrola dezinfekčních postupů ve stravovacím provozu
- Interpretace výsledků.
- Literatura
- Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
- Výukové metody
- přednáška, terénní šetření
- Metody hodnocení
- zápočet - test 7 otázek, min. 4 správné odpovědi - účast dle studijního řádu
- Navazující předměty
- Informace učitele
- http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BVEP0321p