BVEP0321p Epidemiologie infekčních nemocí I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2017
Rozsah
1/0/0. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (přednášející)
MUDr. Miroslava Zavřelová (přednášející)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
Marie Sekaninová (cvičící)
Garance
MUDr. Marie Kolářová, CSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Marie Kolářová, CSc.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Čt 8:00–9:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení
Na konci výuky bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
Je schopen interpretovat laboratorní a klinické nálezy ve vztahu k riziku přenosu infekce.
Osnova
  • Principy a cíle epidemiologie.
  • Základy epidemiologické statistiky; epidemiologická pracovní metoda (deskriptivní, analytická, experimentální epidemiologie).
  • Epidemický proces; etiologie a rizikové faktory pro šíření nákazy v podmínkách jejich přirozeného výskytu.
  • Zdroj nákazy, infekciosita v jednotlivých stádiích nemoci.
  • Nosičství patogenních mikroorganizmů.
  • Způsoby přenosu.
  • Vnímavost organizmu a populace.
  • Aktivní a pasivní imunizace.
  • Přírodní faktory, sociálně ekonomické faktory.
  • Globální epidemiologie. Epidemiologická surveillance.
  • Prevence infekčních chorob.
  • Obecné metody.
  • Represivní opatření v ohnisku nákazy.
  • Surveillance nemocničních infekcí (NI). Etiologie, zdroje nemocničních nákaz, rizikové faktory, přenos NI.
  • Charakteristika nejvýznamnějších nemocničních nákaz.
  • Dekontaminace, dezinfekce a sterilizace.
  • Speciální epidemiologie - každá infekce je probírána z těchto hledisek: Klinická a společenská závažnost.
  • Epidemiologická charakteristika.
  • Etiologie a patogeneza z epidemiologického hlediska.
  • Alimentární nákazy.
  • Respirační nákazy.
  • Parenterálně přenosné nákazy.
  • Zoonózy.
  • Infekce kůže a měkkých tkání.
  • Praktická cvičení: Hodnocení provozně- epidemiologických řádů, kontrola režimu stravovacího provozu
  • Mikrobiologická kontrola prostředí a kontrola dezinfekčních postupů ve stravovacím provozu
  • Interpretace výsledků.
Literatura
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
Výukové metody
přednáška, terénní šetření
Metody hodnocení
zápočet - test 7 otázek, min. 4 správné odpovědi - účast dle studijního řádu
Navazující předměty
Informace učitele
http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.