BVEP0321p Epidemiologie infekčních nemocí I - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
Vyučující
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Markéta Petrovová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Eva Pernicová, MBA (přednášející)
MUDr. Renata Ciupek (pomocník)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Út 13. 9. 15:00–16:40 A21/112, Út 20. 9. 15:00–16:40 A21/112, Út 27. 9. 15:00–16:40 A21/112, Út 4. 10. 15:00–16:40 A21/112, Út 11. 10. 15:00–16:40 A21/112, Út 18. 10. 15:00–16:40 A21/112, Út 25. 10. 15:00–16:40 A21/112, Út 1. 11. 15:00–16:40 A21/112, Út 8. 11. 15:00–16:40 A21/112, Út 15. 11. 15:00–16:40 A21/112, Út 22. 11. 15:00–16:40 A21/112, Út 29. 11. 15:00–16:40 A21/112, Út 6. 12. 15:00–16:40 A21/112, Út 13. 12. 15:00–16:40 A21/112, Út 20. 12. 15:00–16:40 A21/112
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.
Výstupy z učení
Na konci výuky bude student schopen:
- porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňujících přenos infekcí.
- použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
- vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
- předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
Osnova
  • - Epidemiologie infekčních chorob. Proces šíření nákaz. Preventivní a represivní protiepidemická opatření.
  • - Alimentární nákazy virové a bakteriální.
  • - Respirační nákazy.
  • - Parazitární nákazy alimentárního původu.
  • - Virové hepatitidy.
Literatura
    povinná literatura
  • GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
  • KUDLOVÁ, Eva. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2009, 287 s. ISBN 9788024617350. info
    doporučená literatura
  • TUČEK, Milan. Hygiena a epidemiologie. 2., doplněné vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2018, 358 stran. ISBN 9788024639338. info
  • Manuál prevence v lékařské praxi 2 :výživa. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1995, 103 s. ISBN 80-7168-227-6. info
  • HELÁN, Martin a Kateřina HELÁNOVÁ. Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. nestránkováno, 38 s. ISBN 978-80-210-7381-4. URL info
Výukové metody
přednášky, studium povinné literatury
Navazující předměty
Informace učitele
http://is.muni.cz/do/1411/epidemiologie
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.