LF:BVLV0533p Léč. výživa III - př. - Informace o předmětu
BVLV0533p Léčebná výživa III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Nikola Prokešová (přednášející)
Mgr. Veronika Volavá (přednášející)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Martina Nevrlá, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Pavlína Pařízková (přednášející)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Halbrštátová (přednášející)
Mgr. Ing. Tereza Vágnerová (přednášející)
Mgr. Tereza Vrábelová (přednášející)
Mgr. Bc. Šárka Matějková (přednášející)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Mgr. Lucie Olejníčková (náhr. zkoušející), Mgr. Jana Spáčilová (zástupce)
Mgr. Kateřina Ondrušová (náhr. zkoušející), Mgr. Jana Spáčilová (zástupce) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 13:30–17:40 A21/107
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.
- Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.
- Podpůrná výživa u plicního onemocnění.
- Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.
- Léčebná výživa v chirurgii
- Předoperační nutriční příprava.
- Nutriční postupy bezprostředně po operacích. Nutriční postupy po chirurgických výkonech.
- Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.
- Umělá výživa – enterální a parenterální
- Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny
- Patofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).
- Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.
- Léčebná výživa při endokrinopatiích
- Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.
- Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.
- Diety diagnostické a speciální:
- Léčebná výživa při celiakii.
- Léčebná výživa při laktózové intoleranci.
- Léčebná výživa při fenylketonurii.
- Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.
- Speciální diety při chronickém selhání ledvin.
- Dieta při zjišťování okultního krvácení.
- Dieta pro koncentrační pokus.
- Literatura
- povinná literatura
- TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca J. STRATTON. Dietetic pocket guide : adults. Amsterdam: VU University Press, 2017, 288 stran. ISBN 9789086597543. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- doporučená literatura
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010, 353 s. ISBN 9788020422088. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
- neurčeno
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 148 s. ISBN 9788087250075. info
- SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
- JANDOVÁ, Dobroslava. Balneologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, xvi, 404. ISBN 9788024728209. info
- KUNOVÁ, Václava. Obezita : dieta pro zdravé hubnutí. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2009, 100 s. ISBN 9788087250044. info
- BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka : dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: Medica Publishing, 2008, 179 s. ISBN 9788085936605. info
- ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava ŠPIČKOVÁ. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 104 s. ISBN 9788087250006. info
- RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
- VLACHOVÁ, Libuše. Dieta pro snížení cholesterolu. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2007, 106 s. ISBN 9788073341244. info
- SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
- KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest : dieta a rady lékaře. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005, 173 S. ISBN 8085936518. info
- LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004, 87 s. ISBN 807254473X. info
- WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003, 135 s. ISBN 807254408X. info
- HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003, 71 s. ISBN 8070216328. info
- MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003, 75 stran. ISBN 8072544128. info
- FILIP, Karel a Olga MENGEROVÁ. Choroby jater : dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica Publishing, 2003, 127 s. ISBN 8085936224. info
- KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002, 67 s. ISBN 8072542958. info
- KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
- KOCIÁN, Jiří a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při odvápnění kostí (osteoporóze). 4. vyd. Praha: TRITON, 1999, 152 s. ISBN 8072540661. info
- ANDĚL, Michal. Vnitřní lékařství :endokrinologie, diabetologie, poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1996, 201 s. ISBN 80-7184-316-4. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- průběžné testy, ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/BVLV0533p