LF:BVLV0533p Léč. výživa III - př. - Informace o předmětu
BVLV0533p Léčebná výživa III - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2022
- Rozsah
- 2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Pavlína Pařízková (cvičící)
Mgr. Jana Šalková Kráľová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Veronika Zelenková (cvičící) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 15. 9. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 22. 9. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 29. 9. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 6. 10. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 13. 10. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 20. 10. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 27. 10. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 3. 11. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 10. 11. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 24. 11. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 1. 12. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 8. 12. 13:00–15:30 A21/107, 16:00–17:40 A21/108, Čt 15. 12. 13:00–15:30 A21/107, ...
- Předpoklady
- BVLV0422c Léč. výživa II- cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Předmět poskytuje studentům ucelený soubor vědomostí a dovedností z oblasti praktické aplikace teoretických znalosti klinické dietologie. Osvojení vědomostí předmětu léčebná výživa je předpokladem pro výkon povolání nutričního terapeuta. Obsah předmětu navazuje na vědomosti získané v předmětu Technologie přípravy pokrmů a dalších odborných předmětech. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové vědomosti: - dokonalá znalost zásad léčebné výživy při jednotlivých systémových onemocnění, - schopnost aplikovat získané poznatky při zajišťování léčebné výživy individuálních nemocných, - zásady moderních postupů při sestavování jídelních lístků, - zásady moderních technologií přípravy základních a speciálních druhů léčebné výživy při využití zásad zdravé výživy, - zpracování dietetické anamnézy a stanovení terapeutického plánu stravování individuálních klientů, - zásady správné kultury stolování, - hygienické a bezpečnostní zajištění přípravy i expedice stravy, skladování. Ve vyučovacím předmětu získá student tyto cílové dovednosti: - uplatnění nejnovějších poznatků z oblasti dietetiky při sestavování rámcových i individuálních jídelních lístků - hodnocení léčebné výživy po stránce nutričních předpokladů, dodržení energetické potřeby i zachování biologické hodnoty podané stravy - zvládnutí výpočetní techniky – textové editory, kartotéky, databáze, evidence, odborné programy - provádění zdravotní výchovy nemocných, rodinných příslušníků i zdravotnických pracovníků a pracovníků stravovacích provozů - edukační činnost a práce v odborných poradnách - příprava propagačních materiálů, publikační činnost - aktivní činnost v nutričním týmu
- Výstupy z učení
- Absolvent předmětu je schopen:
- poskytnout individualizovanou nutriční péči pacientům se specifickými nutričními potřebami; v rámci tohoto postupu student dokáže zpracovat nutriční anamnézu;
- vyhodnotit nutriční stav pacienta různými parametry;
- správně indikovat diety a speciální výživy, sestavit nutriční plán;
- komunikovat s pacientem;
- edukovat pacienta;
- vést nutriční dekurz v rámci komplexní ošetřovatelské péče. - Osnova
- Výživa při infekčním onemocnění bez přímého vztahu ke změnám ve výživě.
- Léčebná výživa při infekčních onemocněních postihujících gastrointestinální trakt.
- Podpůrná výživa u plicního onemocnění.
- Léčebná výživa při mentální anorexii a bulimii.
- Léčebná výživa v chirurgii
- Předoperační nutriční příprava.
- Nutriční postupy bezprostředně po operacích. Nutriční postupy po chirurgických výkonech.
- Léčebná výživa v dlouhodobém pooperačním období a v rekonvalescenci.
- Umělá výživa – enterální a parenterální
- Léčebná výživa při nežádoucích reakcích na potraviny
- Patofyziologie potravinových alergií a intolerancí (enzymatické, dráždivé, psychosomatické).
- Změny ve výživě, diagnóza, léčba a prevence.
- Léčebná výživa při endokrinopatiích
- Léčebná výživa při poruchách štítné žlázy.
- Léčebná výživa při chorobách nadledvinek.
- Diety diagnostické a speciální:
- Léčebná výživa při celiakii.
- Léčebná výživa při laktózové intoleranci.
- Léčebná výživa při fenylketonurii.
- Standardizovaný režim léčebné výživy na koronární jednotce.
- Speciální diety při chronickém selhání ledvin.
- Dieta při zjišťování okultního krvácení.
- Dieta pro koncentrační pokus.
- Literatura
- povinná literatura
- DUYFF, Roberta Larson. Academy of nutrition and dietetics complete food and nutrition guide. 5th edition. Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2017, xii, 802. ISBN 9780544520585. info
- WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca J. STRATTON. Dietetic pocket guide : adults. Amsterdam: VU University Press, 2017, 288 stran. ISBN 9789086597543. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- ESCOTT-STUMP, Sylvia. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, xxvii, 103. ISBN 9781451195323. info
- KASPER, Heinrich a Walter BURGHARDT. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, xiii, 572. ISBN 9788024745336. info
- Manual of dietetic practice. Edited by Joan Gandy. 5th ed. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 998. ISBN 9780470656228. info
- International dietetics and nutrition terminology (IDNT) reference manual : standardized language for the nutrition care process. 4th ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013, iv, 427. ISBN 9780880914673. info
- LEE, Robert D. a David C. NIEMAN. Nutritional assessment. Sixth edition. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education, 2013, xii, 500. ISBN 9780078021336. info
- GROFOVÁ, Zuzana. Dieta pro vyšší věk. 1. vydání. Praha: Forsapi, 2011, 167 stran. ISBN 9788087250112. info
- Oxford handbook of nutrition and dietetics. Edited by Joan Gandy - Angela Madden - Michelle Holdsworth. Oxford: Oxford University Press, 2006, xxxix, 730. ISBN 0198567251. info
- doporučená literatura
- FUCHS, Martin. Potravinová alergie a intolerance. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2016, 447 stran. ISBN 9788020437570. info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin a močových cest. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2010, 353 s. ISBN 9788020422088. info
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
- neurčeno
- KAPOUNOVÁ, Zlata, Anna PACKOVÁ, Jana PETROVÁ, Jana SPÁČILOVÁ, Alena STROSSEROVÁ a Sylva ŠMÍDOVÁ. Diety ve školních jídelnách - Manuál k zavedení dietního stravování do školních jídelen. Raabe, 2017. ISBN 978-80-7496-328-5. info
- Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
- HRUBÝ, Milan a Olga MENGEROVÁ. Dieta u chronických onemocnění ledvin. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, 148 s. ISBN 9788087250075. info
- SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
- JANDOVÁ, Dobroslava. Balneologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, xvi, 404. ISBN 9788024728209. info
- KUNOVÁ, Václava. Obezita : dieta pro zdravé hubnutí. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2009, 100 s. ISBN 9788087250044. info
- BARTÁŠKOVÁ, Dagmar a Olga MENGEROVÁ. Cukrovka : dieta a rady lékaře. vyd. 1. Čestlice: Medica Publishing, 2008, 179 s. ISBN 9788085936605. info
- ŘEHOŘKOVÁ, Pavla, Monika ŠPIČKOVÁ a Miroslava ŠPIČKOVÁ. Odvápnění kostí čili osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 104 s. ISBN 9788087250006. info
- RUŠAVÝ, Zdeněk a Veronika FRANTOVÁ. Diabetes mellitus čili cukrovka. Dieta diabetická. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 94 s. ISBN 9788090382022. info
- VLACHOVÁ, Libuše. Dieta pro snížení cholesterolu. 1. vyd. Praha: Agentura VPK, 2007, 106 s. ISBN 9788073341244. info
- SKŘIČKA, Tomáš, Pavel KOHOUT a Marieta BALÍKOVÁ. Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 68 s. ISBN 9788090382060. info
- KUŽELA, Lubomír a Věra STEJSKALOVÁ. Dna - nemoc králů. Je nutná bezpurinová dieta? 1. vyd. Praha: Forsapi, 2007, 70 s. ISBN 9788090382053. info
- KOHOUT, Pavel a Jaroslava PAVLÍČKOVÁ. Celiakie a bezlepková dieta. 3. vyd. Praha: Maxdorf, 2006, 166 s. ISBN 8073450704. info
- TEPLAN, Vladimír a Olga MENGEROVÁ. Choroby ledvin a močových cest : dieta a rady lékaře. 2. vyd. Čestlice: MEDICA PUBLISHING - Pavla Momčilová, 2005, 173 S. ISBN 8085936518. info
- LUKÁŠ, Karel a Jiřina ŠATROVÁ. Dieta při ulcerózní kolitidě a Crohnově nemoci. 1. vyd. Praha: Triton, 2004, 87 s. ISBN 807254473X. info
- WAGNER, Petr a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při cukrovce. Vyd. 2. Praha: Triton, 2003, 135 s. ISBN 807254408X. info
- HAVLOVÁ, Vladimíra a Petr WOHL. Dieta při chronické zácpě : 119 receptů. 1. vyd. Praha: Vyšehrad, 2003, 71 s. ISBN 8070216328. info
- MAREČKOVÁ, Olga, Eva PATLEJCHOVÁ a Markéta HOVORKOVÁ. Dieta při vleklém onemocnění slinivky břišní. Vydání 2. Praha: TRITON, 2003, 75 stran. ISBN 8072544128. info
- FILIP, Karel a Olga MENGEROVÁ. Choroby jater : dieta a rady lékaře. 1. vyd. Čestlice: Medica Publishing, 2003, 127 s. ISBN 8085936224. info
- KREKULOVÁ, Laura a Vratislav ŘEHÁK. Dieta při onemocněních jater, žlučníku a žlučových cest. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2002, 67 s. ISBN 8072542958. info
- KUŽELA, Lubomír a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při hypertenzi. Vydání 1. Praha: TRITON, 1999, 76 stran. ISBN 807254019X. info
- KOCIÁN, Jiří a Eva PATLEJCHOVÁ. Dieta při odvápnění kostí (osteoporóze). 4. vyd. Praha: TRITON, 1999, 152 s. ISBN 8072540661. info
- ANDĚL, Michal. Vnitřní lékařství :endokrinologie, diabetologie, poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova - Vydavatelství Karolinum, 1996, 201 s. ISBN 80-7184-316-4. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- průběžné testy, ústní zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2022/BVLV0533p