PdF:RV2BP_4EKO Ekologie ve vých. ke zdraví - Informace o předmětu
RV2BP_4EKO Ekologie ve výchově ke zdraví
Pedagogická fakultajaro 2014
- Rozsah
- 0/2/0. 2 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Dana Křivánková (cvičící), PhDr. Mgr. et Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D. (zástupce)
PhDr. Mgr. et Mgr. Jitka Reissmannová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- RNDr. Mgr. Alice Prokopová, Ph.D.
Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Michaela Daňková
Dodavatelské pracoviště: Katedra výchovy ke zdraví – Pedagogická fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- RV2BP_4EKO/01: každou sudou středu 8:25–11:55 učebna 27, D. Křivánková
RV2BP_4EKO/02: každou lichou středu 8:25–11:55 učebna 27, D. Křivánková - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Pedagogické asistentství výchovy ke zdraví pro základní školy (program PdF, B-SPE)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je přispět k pochopení výhod konzumace biopotravin nejenom pro člověka, ale i pro krajinu a ŽP. Pochopení kladů pestrosti a sezónnosti lokální stravy. A také jak naše stravovací návyky ovlivňují zpětně způsob využívání orné půdy v krajině (pole x zahrady). Obecně, jak stav životního prostředí ovlivňuje lidské zdraví a jak současný životní styl ovlivňuje životní prostředí.
- Osnova
- 1) Co jsou biopotraviny, jak je poznáme, místo původu, ekologická stopa, Lokální produkt, značka Regionální výrobek. (Solární elektrárny x biopalivo x chléb.) 2) Klady a zápory fastfoodů, skrytá nebezpečí, greenwashing. 3) Jaký vliv na naše zdraví mají globální změny klimatu a jak my ovlivňujeme jejich rychlost. 4) Krůčky k odpovědnějšímu spotřebitelství, zdravé nakupování. 5) Co nového kolem GMO? GM plodiny – hrozba nebo příležitost? 6) Biomaso a různé alternativní stravovací styly. 7) Méně známé druhy ovoce a zeleniny, jídlo z blízka, možnosti samozásobitelství ve městě (jedlý balkón) 8) Zázrak jménem čistá voda. Jak s vodou zacházíme. 9) Chemická domácnost. Desatero domácí ekologie. Toxiny v životním prostředí. 10) Co najdeme v potravinách? (Zdraví podporující x zdraví škodlivé látky.) 11) Zahradní terapie a možnosti jejího využití pro různé cílové skupiny. 12) Plané rostliny, jedlé plevele a jejich vzrůstající význam pro zdravou výživu, energie klíčících rostlin. 13) Léčivé rostliny a jejich znovuobjevený význam v současné době (exkurze na Kraví horu).
- Literatura
- doporučená literatura
- MÁCHAL, Aleš, Mojmír VLAŠÍN a Dagmar SMOLÍKOVÁ. Desatero domácí ekologie. 3. vyd. Brno: Rezekvítek, 2002, 159 s. info
- MÁCHAL, Aleš. Průvodce praktickou ekologickou výchovou. Brno: Rezekvítek Brno, 2000, 205 s. ISBN 80-902954-0-1. info
- MÁCHAL, Aleš a Mojmír VLAŠÍN. Desatero domácí ekologie :praktický rádce, jak se nejen doma chovat šetrněji k životnímu prostředí. 2., upr. vyd. Brno: EkoCentrum, 1996, 76 s. ISBN 80-902203-2-0. info
- MÁCHAL, Aleš. Špetka dobromysli :kapitoly z praktické ekologické výchovy. 1. vyd. Brno: EkoCentrum, 1996, 153 s. ISBN 80-901668-6-5. info
- HORKÁ, Hana. Teorie a metodika ekologické výchovy. Brno: Paido, 1996, 75 s. ISBN 8085931338. info
- Výukové metody
- Cyklus přednášek a diskusí na jednotlivá ekologická témata, práce na seminárním úkolu.
- Metody hodnocení
- Student prezentuje a obhájí seminární práci na vybrané téma (student si vybírá z celkové databáze 20 témat).
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/jaro2014/RV2BP_4EKO