FaF:F1CP1_15 Chemie potravin a základy diet - Informace o předmětu
F1CP1_15 Chemie potravin a základy dietetiky
Farmaceutická fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 2/0/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Garance
- PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta - Předpoklady
- FAKULTA(FaF) || OBOR(MUSFaF)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Předmět si smí zapsat nejvýše 18 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 1/18, pouze zareg.: 0/18 - Mateřské obory/plány
- Farmacie (program FaF, M-FARM)
- Cíle předmětu
- Disciplína je koncipována tak, aby rozšířila znalosti absolventa farmacie, který se významnou měrou podílí na obnově a podpoře zdraví člověka. Role výživy v kontextu zdraví člověka je objasňována z pohledu chemického složení potravin a charakteru chemických procesů, probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy. Problematika potravin (současně však i potravních doplňků) je doplněna související legislativou.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu. - Osnova
- Úvod do chemie potravin a dietetiky
Návaznost a začlenění disciplíny v rámci výuky farmacie
Obsahová stránka chemie potravin a dietetiky, doporučená literatura
Základní pojmy v dietetice
Současný stav výživy u naší populace
Výživová doporučení
Biologická a nutriční hodnota potravin
Bezpečnost potravin, zdravotní nezávadnost a jakost potravin, legislativa, kontrola
Dietetické aspekty u vybraných skupin obyvatelstva
Jednotlivé nutrienty a esenciální složky výživy, antinutriční látky v potravinách
Maso
Chemické složení
Nutriční význam
Masné výrobky
Chemické složení
Nutriční význam
Vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu (masný výrobek)
Mléko
Chemické složení
Nutriční význam
Mléčné výrobky
Chemické složení
Nutriční význam
Vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu
Vejce
Chemické složení
Nutriční význam
Ryby a "produkty moře"
Chemické složení
Nutriční význam
Med
Chemické složení
Nutriční význam
Obiloviny a výrobky z nich
Chemické složení
Nutriční význam
Luštěniny, okopaniny
Chemické složení a nutriční význam
Zelenina, ovoce
Chemické složení a nutriční význam
SPECIÁLNÍ KAPITOLY:
Cholesterol
Chemie
Obsah v potravinách a hygienické aspekty, možnosti snižování obsahu cholesterolu v potravinách
Vliv výživy na hladinu cholesterolu v krvi
Vláknina
Chemie
Nutriční hledisko
Obsah v potravinách
Cizorodé látky v potravinách
Potravní řetězce
Exogenní cizorodé látky
Endogenní cizorodé látky
Význam v dietetice, příslušná legislativa
- Úvod do chemie potravin a dietetiky
- Literatura
- doporučená literatura
- WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
- VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
- BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
- JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
- Výukové metody
- Přednášky
- Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2020/F1CP1_15