FaF:F1CP1_15 Chemie potravin a základy diet - Informace o předmětu
F1CP1_15 Chemie potravin a základy dietetiky
Farmaceutická fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 2/0/0. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta - Rozvrh
- Čt 15:45–17:25 45-135
- Předpoklady
- FAKULTA(FaF) || OBOR(MUSFaF)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 150 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 95/150, pouze zareg.: 0/150, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/150 - Mateřské obory/plány
- Farmacie (program FaF, M-FARM)
- Multidisciplinární studia na farmaceutické fakultě (program CST, KOS)
- Cíle předmětu
- Disciplína je koncipována tak, aby rozšířila znalosti absolventa farmacie, který se významnou měrou podílí na obnově a podpoře zdraví člověka. Role výživy v kontextu zdraví člověka je objasňována z pohledu chemického složení potravin a charakteru chemických procesů, probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy. Problematika potravin (současně však i potravních doplňků) je doplněna související legislativou.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu. - Osnova
- 1. Úvod do chemie potravin a dietetiky Návaznost a začlenění disciplíny v rámci výuky farmacie Obsahová stránka chemie potravin a dietetiky, doporučená literatura 2. Cukry Chemické složení Nutriční význam 3. Tuky Chemické složení Nutriční význam 4. Bílkoviny Chemické složení Nutriční význam 5. Vitamíny, minerální látky Chemické složení Nutriční význam 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory... Chemické složení Nutriční význam 7. Interakce potraviny a léky 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu 11. Kvasné procesy Konzervování potravin 12. Výroba chleba a jiných potravin 13. Med 14. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy", tedy mýty o potravinách
- Literatura
- doporučená literatura
- WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
- VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
- BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
- JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
- Výukové metody
- Přednášky
- Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2021/F1CP1_15