F1CP1_15 Chemie potravin a základy dietetiky

Farmaceutická fakulta
podzim 2023
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
Garance
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %)
Rozvrh
Čt 15:45–17:25 45-135
Předpoklady
FAKULTA(FaF) || OBOR(MUSFaF)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 150 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 121/150, pouze zareg.: 0/150, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/150
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit znalosti absolventa farmacie o složení naší potravy až na jednotlivé základní složky. Náplní předmětu je objasnění vlivu cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, exogenních složek apod. na procesy v těle s možností zvýšit kvalitu života a zdraví populace. Roli výživy a výsledné složení potravy, na kterou se v rámci předmětu budeme dívat jako na potenciální lék, si vysvětlíme také v procesech probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Osnova
  • 1. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky
  • 2. Cukry. Chemické složení; nutriční význam; cukry jako lék
  • 3. Tuky. Chemické složení; nutriční význam; tuky jako lék
  • 4. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam; bílkoviny jako lék
  • 5. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; Nutriční význam, význam jako lék
  • 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví
  • 7. Interakce potraviny, léky, potravní doplňky, čaje
  • 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy", tedy mýty o potravinách, vliv na zdraví
  • 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví
  • 13. Med, mateří kašička, propolis, vliv na zdraví
Literatura
    doporučená literatura
  • WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
  • VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
  • BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
  • JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2024.