LF:BVOS0611 Odborná stáž - Informace o předmětu
BVOS0611 Odborná stáž - výroba a zpracování potravin
Lékařská fakultajaro 2022
- Rozsah
- 40. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 18. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 25. 2. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 4. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 11. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 18. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 25. 3. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 1. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 8. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 22. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 29. 4. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 6. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 13. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 20. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát, Pá 27. 5. 7:00–12:00 A21/327 - Sekretariát
- Předpoklady
- BVHP051p Hygiena potravin-před. && BVTP051p Nutriční toxikologie - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Odborná stáž je doplněním teoretických přenášek z předmětů Chemie potravin, Hygieny potravin, Toxikologie potravin, Potravin rostlinných a živočišných. Náplní odborné stáže je návštěva podniků na zpracování a výrobu různých druhů potravin, jako je např. zpracování obilovin, ovoce, zeleniny; zpracování masa a výroba masných výrobků; zpracování mléka a výroba mléčných výrobků, konzervárenský průmysl a mrazírny.
- Výstupy z učení
- Student bude schopen:
- analyzovat nabízený sortimentu potravin a posoudit jejich vhodnosti pro zdravou i nemocnou populaci. - Osnova
- Exkurze: pekárna, výroba masa a masných výrobků výrobna lahůdek, mlékárna, pivovar, výroba nelakoholických nápojů, sušárna mléka, zařízení stravovacích služeb,farma.
- Literatura
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Přehled tradičních potravinářských výrob : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2012, 569 s. ISBN 9788074181450. info
- DOSTÁLOVÁ, Jana. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2008, 53 s. ISBN 9788090382084. info
- PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- zápočet
- Informace učitele
- účast povinná,1 neúčast povolena na základě potvrzení lékaře
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (jaro 2022, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2022/BVOS0611