LF:BKUV011 Úvod do výživy - Informace o předmětu
BKUV011 Úvod do výživy
Lékařská fakultapodzim 2014
- Rozsah
- 0/1.5/0. 1 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- MVDr. Halina Matějová (přednášející)
- Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- každé sudé pondělí 14:00–15:15 A21/112, každý sudý čtvrtek 15:45–17:00 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Na konci tohoto předmětu student porozumí základním poznatkům o výživě;bude umět výživová doporučení na základě potravinových skupin.
- Osnova
- Úvod do studia předmětu výživa. Evoluce výživy člověka. Faktory ovlivňující výběr potravy člověka. Výživová doporučení. Kojení. Energie. Voda a pitný režim. Bílkoviny. Sacharidy. Tuky. Vitaminy. Minerální látky ve výživě člověka.
- Literatura
- Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. ISBN 9788025469873. info
- BARASI, Mary E. Nutrition at a glance. 1st ed. Oxford: Blackwell Pub., 2007, 144 s. ISBN 9781405134873. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi II - výživa. 1.vyd. Praha: SZÚ, 1995. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- kolokvium - písemný test
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2014/BKUV011