LF:BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv. - Informace o předmětu
BVCP0121c Potravinářská chemie I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2021
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 15. 9. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 22. 9. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 29. 9. 11:00–13:30 A21/107, 11:00–13:30 A21/209, St 6. 10. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 13. 10. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 20. 10. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 27. 10. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 3. 11. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 10. 11. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 24. 11. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 1. 12. 11:00–13:30 A21/209, 11:00–13:30 A21/107, St 8. 12. 11:00–13:30 A21/107, 11:00–13:30 A21/209, St 15. 12. 11:00–13:30 A21/107, ...
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je studenty seznámit s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách; vysvětlit jejich změny během technologického zpracování a kulinárních úprav; vysvětlit metody chemické analýzy zejména instrumentální a jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin - Osnova
- Výpočty v chemii Stanovení volumetrické (kyselost). Metody rozkladu organické hmoty. Stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny. Izolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny. Detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu.
- Literatura
- KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
- KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
- Moderní analytické metody cvičení :cvičebnice - soubor pracovních listů. Edited by Pavel Klouda. 1. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 1996, 128 s. ISBN 80-902155-1-3. info
- Výukové metody
- praktické cvičení v laboratoři, plná účast, odevzdané protokoly
- Metody hodnocení
- plná účast, odevzdané protokoly, závěrečný test
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2021/BVCP0121c