LF:BVCP0121c Potravinářská chemie I - cv. - Informace o předmětu
BVCP0121c Potravinářská chemie I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2023
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Čt 12:30–15:00 A21/209, Čt 12:30–15:00 A21/112
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je studenty seznámit s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách; vysvětlit jejich změny během technologického zpracování a kulinárních úprav; vysvětlit metody chemické analýzy zejména instrumentální a jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin - Osnova
- Výpočty v chemii 1. Stanovení kyseliny octové 2. Stanovení kyseliny fytové
- Literatura
- Výukové metody
- praktické cvičení v laboratoři, plná účast, odevzdané protokoly
- Metody hodnocení
- plná účast, odevzdané protokoly, závěrečný test
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2023/BVCP0121c