BVCP0121c Potravinářská chemie I - cvičení

Lékařská fakulta
podzim 2022
Rozsah
1/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D. (přednášející)
doc. RNDr. Pavel Coufalík, Ph.D. (cvičící)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
Garance
RNDr. Ondřej Zvěřina, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
St 14. 9. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 21. 9. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 5. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 12. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 19. 10. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 26. 10. 12:00–14:30 A21/107, 12:00–14:30 A21/209, St 2. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 9. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 16. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 23. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 30. 11. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 7. 12. 12:00–14:30 A21/209, 12:00–14:30 A21/107, St 14. 12. 12:00–14:30 A21/209, ...
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je studenty seznámit s chemickou podstatou jednotlivých živin a dalších látek, vyskytujících se v potravinových surovinách živočišného i rostlinného původu a v potravinách; vysvětlit jejich změny během technologického zpracování a kulinárních úprav; vysvětlit metody chemické analýzy zejména instrumentální a jejich aplikaci při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
Výstupy z učení
Po absolvování předmětu bude student schopen:
- provádět chemické výpočty
- popsat základní metody chemické analýzy potravin
- samostatně provést vybrané analýzy potravin
Osnova
  • Výpočty v chemii 1. Stanovení kyseliny octové 2. Stanovení kyseliny fytové
Literatura
  • KUBÁŇ, Vlastimil a Petr KUBÁŇ. Analýza potravin. 1. vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007, 202 s. ISBN 9788073750367. info
  • KLOUDA, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava: Pavel Klouda, 2003, 132 s. ISBN 8086369072. info
Výukové metody
praktické cvičení v laboratoři, plná účast, odevzdané protokoly
Metody hodnocení
plná účast, odevzdané protokoly, závěrečný test
Navazující předměty
Další komentáře
Studijní materiály
Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2014, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2023, podzim 2024.