F1CP1_15 Chemie potravin a základy dietetiky

Farmaceutická fakulta
podzim 2024
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
PharmDr. Marek Lžičař (přednášející)
Garance
doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %)
Rozvrh
Čt 15:45–17:25 45-135
Předpoklady
FAKULTA(FaF) || OBOR(MUSFaF)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 150 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 133/150, pouze zareg.: 0/150, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/150
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozšířit znalosti absolventa farmacie o složení naší potravy až na jednotlivé základní složky. Náplní předmětu je objasnění vlivu cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, exogenních složek apod. na procesy v těle s možností zvýšit kvalitu života a zdraví populace. Roli výživy a výsledné složení potravy, na kterou se v rámci předmětu budeme dívat jako na potenciální lék, si vysvětlíme také v procesech probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu.
Osnova
  • 1. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky
  • 2. Cukry. Chemické složení; nutriční význam; cukry jako lék
  • 3. Tuky. Chemické složení; nutriční význam; tuky jako lék
  • 4. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam; bílkoviny jako lék
  • 5. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; Nutriční význam, význam jako lék
  • 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví
  • 7. Interakce potraviny, léky, potravní doplňky, čaje
  • 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
  • 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy", tedy mýty o potravinách, vliv na zdraví
  • 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví
  • 13. Med, mateří kašička, propolis, vliv na zdraví
Literatura
    doporučená literatura
  • WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
  • VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
  • BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
  • POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
  • JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
Výukové metody
Přednášky
Metody hodnocení
Písemná zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2024/F1CP1_15