FaF:F1CP1_15 Chemie potravin a základy diet - Informace o předmětu
F1CP1_15 Chemie potravin a základy dietetiky
Farmaceutická fakultapodzim 2024
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA (přednášející)
PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D. (přednášející)
PharmDr. Marek Lžičař (přednášející) - Garance
- doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D., MBA
Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav aplikované farmacie – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %), Ústav chemických léčiv – Ústavy – Farmaceutická fakulta (50,00 %) - Rozvrh
- Čt 15:45–17:25 45-135
- Předpoklady
- FAKULTA(FaF) || OBOR(MUSFaF)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 150 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 133/150, pouze zareg.: 0/150, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/150 - Mateřské obory/plány
- Farmacie (program FaF, M-FARM)
- Multidisciplinární studia na farmaceutické fakultě (program CST, KOS)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je rozšířit znalosti absolventa farmacie o složení naší potravy až na jednotlivé základní složky. Náplní předmětu je objasnění vlivu cukrů, tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů, exogenních složek apod. na procesy v těle s možností zvýšit kvalitu života a zdraví populace. Roli výživy a výsledné složení potravy, na kterou se v rámci předmětu budeme dívat jako na potenciální lék, si vysvětlíme také v procesech probíhajících v průběhu jejich výroby, skladování a kulinární úpravy.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- popsat chemické složení základních skupin potravin;
- aplikovat základní výživové doporučení pro podporu zdraví v praxi v rámci své odborné poradenské činnosti;
- identifikovat problémy související s příjmem potravy a výživou ve vztahu k aktuálnímu zdravotnímu stavu. - Osnova
- 1. Úvod do chemie potravin a základy dietetiky
- 2. Cukry. Chemické složení; nutriční význam; cukry jako lék
- 3. Tuky. Chemické složení; nutriční význam; tuky jako lék
- 4. Bílkoviny. Chemické složení; nutriční význam; bílkoviny jako lék
- 5. Vitamíny, minerální látky. Chemické složení; Nutriční význam, význam jako lék
- 6. Exogenní látky - barviva, sladidla, emulgátory. Chemické složení; nutriční význam; vliv na zdraví
- 7. Interakce potraviny, léky, potravní doplňky, čaje
- 8. Obiloviny a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
- 9. Mléko a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
- 10. Maso a vliv vybraných potravinářských technologií na výslednou potravinu, vliv na zdraví
- 11. "Superpotraviny" vs. "bílé jedy", tedy mýty o potravinách, vliv na zdraví
- 12. Fermentace. Kvasné procesy, Konzervování potravin. Mikrobiom, probiotika, prebiotika, vliv na zdraví
- 13. Med, mateří kašička, propolis, vliv na zdraví
- Literatura
- doporučená literatura
- WILDMAN R. E. C., MEDEIROS D. M.:. Advanced Human Nutrition. Crc Press LLC Florida, 2000. info
- VELÍŠEK J.:. Chemie potravin. OSSIS Tábor, 1999. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1993. info
- BELITZ H.D., GROSCH W.:. Lehrbuch der Lebensmittelchemie. Springer-Verlag Berlin, 1992. info
- POTRAVINOVÉ TABULKY. Společnost pro výživu Praha, 1992. info
- JANÍČEK G., HALAČKA K.:. Základy výživy. SNTL Praha, 1985. info
- Výukové metody
- Přednášky
- Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/pharm/podzim2024/F1CP1_15