bk1022 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
podzim 2009
Rozsah
8/8. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk1022/rvs_zvs_s: Pá 2. 10. 15:00–17:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 23. 10. 16:20–17:40 K204, Pá 30. 10. 14:40–16:40 E34/203 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
bk1022/zvs_p: Pá 18. 9. 10:00–12:00 K204, Pá 25. 9. 13:00–15:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 9. 10. 17:20–18:40 E34/225 - seminární místnost, I. Hrnčiříková
Předpoklady
(! bk304 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW( bk304 Základy výživy ve sportu ) && (! bk519 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW( bk519 Základy výživy ve sportu )
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
předmět má 6 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. POznatky aplikují v rámci praktických úkolů, kazuistikách, měřeních, na seminářích.
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, , docházka (max.2 omluvené neúčasti), ústní zkouška s písemným testem
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2010, podzim 2010, jaro 2011, podzim 2011, jaro 2012, podzim 2012, jaro 2013, podzim 2013.