FSpS:bk1022 Základy výživy ve sportu - Informace o předmětu
bk1022 Základy výživy ve sportu
Fakulta sportovních studiípodzim 2010
- Rozsah
- 8/8. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Ivona Servítová Rutarová, DiS. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- bk1022/man_cv: Pá 8. 10. 15:00–17:00 E34/203 - seminární místnost, Pá 22. 10. 10:00–12:00 E34/225 - seminární místnost, Pá 12. 11. 8:40–10:00 E34/130 - laboratoř zátěžové fyziologie, M. Kumstát, I. Servítová Rutarová
bk1022/prednaska: Pá 1. 10. 18:10–19:30 B11/236, Pá 15. 10. 14:00–16:00 B11/236, Pá 5. 11. 10:05–12:05 B11/206, I. Hrnčiříková
bk1022/rvs_cv: Pá 8. 10. 12:30–13:50 B11/206, Pá 29. 10. 9:15–11:15 B11/305, Pá 12. 11. 10:00–12:00 E34/130 - laboratoř zátěžové fyziologie, M. Kumstát, I. Servítová Rutarová - Předpoklady
- (! bk304 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW( bk304 Základy výživy ve sportu ) && (! bk519 Základy výživy ve sportu ) && ! NOW( bk519 Základy výživy ve sportu )
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Management sportu (program FSpS, B-TV) (2)
- Management sportu (program FSpS, B-TV, směr Management cestovního ruchu) (2)
- Management sportu (program FSpS, B-TV, směr Management sportu) (2)
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV) (3)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Regenerace a výživa ve sportu)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Trenérství)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
- Osnova
- 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
- Literatura
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- Výukové metody
- Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. POznatky aplikují v rámci praktických úkolů, kazuistikách, měřeních, na seminářích.
- Metody hodnocení
- 3 písemné testy, domácí úkoly, , docházka (max.2 omluvené neúčasti), ústní zkouška s písemným testem
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (podzim 2010, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2010/bk1022